Home | Contact

Restaurare - Patrimoniu

Motto

"În patrimoniul universal, comorile spirituale se contopesc, alcătuind un tezaur omogen. Nu mai poţi identifica Nilul, Dunărea sau Amazonul în apele străvezii ale Oceanului"

Valeriu Butulescu

Ultimele restaurari

CONS-ART srl

Firma SC Cons–Art srl Craiova s-a infintat in anul 1991, fiind prima firma din zona al carei obiectiv este restaurarea si conservarea patrimoniului cultural national mobil si imobil.

   Inca de la infintare firma a dispus de o serie de specialisti cu atestate pe specialitati in : restaurare pictura, investigatii pictura, investigatii monumente, istoria de artei, conservare. Acest fapt a permis o lansare rapida in intocmirea de proiecte privind restaurarea - conservarea a o serie intreaga de monumente istorice de sec. XVII – XIX, intocmirea de proiecte privind interventii de urgenta, precum si realizarea efectiva a restaurarii - conservarii atat a patrimoniului mobil cat si a celui imobil.
   In cei 12 ani de existenta specialistii firmei au restaurat o serie de icoane sec. XVII – XIX, tablouri de pictura romaneasca moderna si contemporana sec. XIX – XX, de pictura europeana de scoala italiana sec. XVII, de scoala franceza sec. XIX, scoala austriaca sec. XIX si icoane de scoala romaneasca si ruseasca sec. XVII - XIX din colectiile Muzeului de Istorie si Arta al Municipiului Bucuresti, Muzeului Militar Central Bucuresti, Muzeului Judetean Gorj, Muzeului Astra Sibiu, Muzeului de Istorie Ploiesti, Muzeului National Cotroceni, peste 80 de piese din colectia cu Mitropoliei Olteniei si circa 200 piese pentru colectionarii particulari din Romania.
   In ceea ce priveste restaurarea – conservarea patrimoniului imobil, firma noastra a realizat RESTAURAREA – CONSERVAREA bisericilor de lemn din Bezded, jud. Salaj (datare 1754 - 1759), Dretea, jud. Cluj, stramutate la Complexul National Muzeal „ASTRA” Sibiu si data in circuitul turistic de la Bica, com. Manastireni, jud. Cluj (datata 1674), la care s-au efectuat: tratarea si conservarea suportului de lemn, consolidarea stratului pictural, chituirea, curatirea generala, retus artistic in trattegio, vernisare generala, dupa care a fost redata circuitului turistic. De asemenea, am realizat restaurarea - conservarea a sapte monumente arhitectonice de sec. XIX, din Craiova, actualul sediu al Bancii Nationale – Filiala Craiova si sediul Bancii Turco-Romana, Casa S?voiu, Minerva, Casa Romanescu, Casa V?lim?rescu, Casa Dumitrescu.
   Firma noastra a intocmit proiectele si a executat INTERVENTII DE URGENTA la bisericile de lemn din Leurda, com Garbaul-Dejului, jud. Cluj, Troas, com. Savarsin, jud. Arad (datata 1782), Lunca Motilor, com. Baia de Cris, jud. Hunedoara (datata 1700), Julita, jud. Arad (datata 1787), Voivodeni, com. Dragu, jud. Salaj (datata 1831), Lapugiu de Jos, com. Lapugiu, jud. Hunedoara (datata 1777), interventii de urgenta care fac parte din ampla strategie a Ministerului Culturii si Cultelor de ocrotire a patrimoniului cultural national au constat in :

  • tratarea si conservarea structurii de lemn
  • consolidarea stratului pictural originar, efectuarea chituirilor
  • curatirea ariei picturale
   In cadrul activitatii de cercetare depusa de specialistii firmei, s-au intocmit si EXPERTIZE TEHNICE la bisericile de lemn din Borza (jud. Salaj), Calinesti-Susani (jud. Maramures), Cehei (jud. Salaj), Corund (jud. Satu-Mare), Dobrin (jud. Salaj), Fildu de Sus (jud. Salaj), Hinghiris (jud. Bihor), Horoatu Cehului (jud. Salaj), Mierag (jud. Bihor), Nadis (jud. Salaj), Runcu Salvei (jud. Bistrita Nasaud), Rieni (jud. Bihor), Salistea Veche (jud. Cluj), Sarbi-Susani (jud. Maramures), expertize tehnice acre au fost aprobate Comisia de Componente Artistice a Ministerului Culturii si Cultelor. Tot pe linia cercetarii stiintifice de profil, firma noastra a participat ca partener la realizarea a doua mari Proiecte de Cercetare privind analiza globala a zonei, reabilitarea si punerea in valoare a monumentelor de lemn: PROIECTUL „VALEA MURESULUI” si PROIECTUL MOLDOVA, proiecte coordonate de Ministerul Culturii din Romania.
   In relatiile cu MITROPOLIA OLTENIEI, in cadrul firmei noastre s-au restaurat numeroase icoane pentru bisericile din judetele Dolj, Gorj, Arges, precum si realizarea antimisurilor si calendarul ortodox pe anul 2001 pentru Episcopia Ialomitei si Calarasilor. La serviciile firmei noastre, privind restaurare – conservarea patrimoniului mobil, au apelat si numerosi colectionari de arta din Bucuresti, Craiova, Sibiu, Tg. Jiu, Cluj.
   Dupa atestarea LABORATORUL DE INVESTIGATII in anul 1998 de catre Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, precum si Inspectia de Stat in Constructii, activitatea de cercetare si intocmirea documentatiei necesare pentru realizarea proiectelor de restaurare – conservare a fost mult usurata, intrucat toate tipurile de analize chimice si de investigatii pictura se executa direct in cadrul firmei care este dotata cu aparatura necesara (microscop Olympus, microscop metalografic, stereomicroscop, calculator cu scaner, monitor si imprimanta, PH metru digital, balanta electronica, etuva 50, cuptor 12000, baie de nisip, distilator, anemometru, termohigrografe etc.).
   Firma dispune de un sediu adecvat, atat pentru sectorul administrativ – contabil, pentru cel informatic cat si pentru laboratorul de investigatii, de patru calculatoare, doua scanere, doua imprimante, aparate de fotografiat Olympus, doua automobile cu care se fac deplasarile in teren, acces direct la Biblioteca Universitara din Craiova, la Biblioteca Filialei Academiei Romane – Craiova, Biblioteca de Specialitate a Muzeului de Arta Craiova, Arhiva si Biblioteca Mitropoliei Olteniei, Arhivele Statului, Bibliotecta de Specialitate a Muzeului National de Arta din Bucuresti, acces nelimitat pe internet la sediul firmei.
   Intreaga documentatie de cercetare stiintifica, de conservare, este insotita de o arhiva fotografica ce numara in prezent peste 35.000 fotografii facute pe teren asupra monumentelor studiate, iar impreuna cu buletinele de analize chimice, de analize biologice si cu graficele de monitorizare ale micro si macro climatice au fost arhivate pe CD-uri.
   In ceea ce priveste calitatea personalului, mentionam faptul ca specialistii firmei sunt cu totii atestati de catre Centrul de Perfectionare a Cadrelor din Cultura – Bucuresti al Ministerului Culturii si Cultelor din Romania: Octavian Ciocsan restaurare pictura ulei si tempera, Steliana Velea restaurare pictura ulei si tempera, ing. drd. Doina Bogdea, Florin Rogneanu – muzeograf istoria artei romanesti, estetica.
   Firma SC CONS – ART srl prin specialistii sai, a fost premiata pentru activitatea stiintifica si de restaurare – conservare, primind Diploma de Performanta acordata de Uniunea Nationala a Restauratorilor de Monumente Istorice in anul 1998 si Premiul „C.S. Nicolaescu Plopsor” acordat de Directia pentru Cultura Cultelor si Patrimoniul National a judetului Dolj, si invitata sa participe in anul 2002 la Simpozionul Pan – European de la Cracovia cu cercetarea „Bisericile de lemn din Nordul Olteniei”.

Director,
Expert Restaurator Octavian Ciocsan